Voor wie: groep 6/7/8
Waar: In een (handvaardigheid)lokaal met vloer geschikt voor werken met materialen.
Kosten: zie tarieven (excl. materiaalkosten en reiskosten)
Aantal: 20 kinderen
Tijdsduur: 1½ uur of 2 lessen van 50 min.
Thema: In de kunstlessen wordt je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met harde materialen zoals ijzerdraden en hout. De leerlingen gaan aan de slag met een figuratief draadfiguur bijvoorbeeld een insect.
Het maken van draadfiguren kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de draadfiguren van kunstenaar Martin Senn. Hij is een Duitse hedendaagse kunstenaar die drie-dimensionaal werk maakt van ijzerdraad. Zijn onderwerpen zijn eenvoudig en alledaags. Maar hoe eenvoudig de voorwerpen ook zijn, alle details weergeven in ijzerdraad is wel moeilijk.
Leerdoelen:
Leren stevige verbindingen maken; Ruimtelijk denken ; Fijne motoriek gebruiken
Voor de ontwikkeling van een kind in de bovenbouw is het maken van een draadfiguur een goed middel om de fijne motoriek te trainen en te oefenen met verhoudingen en diepte, dit zouden kinderen in de bovenbouw moeten begrijpen. Ook is het goed de leerlingen wat verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven door ze met ‘gevaarlijke’ gereedschappen als een soldeerbout te laten werken.
De intelligenties die deze opdracht aanspreekt in de gedachte van Howard Gardner zijn: de logisch mathematische, lichamelijk kinesthetische en visueel ruimtelijke intelligentie.