Een voorbeeld van een kunstles

Doelgroep: onderbouw – Brede School
Tijdsduur: 1 uur
Thema: beroepen

Het is best lastig om uit te leggen wat kunst nou eigenlijk precies is. En wat een kunstenaar doet.

Een kunstenaar maakt altijd iets nieuws. Daarvoor heeft hij materialen nodig en moet hij zaken weten en toepassen om het materiaal waarmee hij werkt te bewerken of verwerken, met moeilijke woorden: kennis en vaardigheden. Maar het belangrijkste wat een kunstenaar moet hebben is: ideeën. En daarvoor heb je inspiratie nodig, een beetje talent nodig, of een grote verbeelding.

In deze kunstles ga je zelf als kleine kunstenaar aan de slag. Je leert je verbeelding te vergroten door met veel fantasie een hele bijzondere ketting te maken. Als materialen gebruiken we wol en garen. We leren op onze handen te breien. Je kunt de ketting dragen als een shawl, je kunt hem ophangen als slinger, of je kunt hem weggeven als cadeau. Tijdens het werken leer je heel veel over het beroep van een kunstenaar.

In ieder kind schuilt een kunstenaar, het is alleen moeilijk om dit als volwassene ook nog te kunnenPicasso

 Er zijn verschillende soorten kunstMuziek, literatuur, dans, theater, architectuur, film en beeldende kunst zijn daar voorbeelden van.

Wat is beeldende kunst? Onder beeldende kunst valt schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, grafiek, fotografie om er een paar te noemen. Het wordt ‘beeldende’ kunst genoemd omdat je er met je ogen naar kijkt, naar beelden. Terwijl je voor muziek bijvoorbeeld je oren gebruikt, dan luistert naar de ‘instrumenten’ of een stem.

Wat doen beeldend kunstenaars? Het belangrijkste kenmerk is dat kunstenaars dingen maken om te laten zien wat ze denken, meemaken, voelen en zien. Dat kan kunstwerken opleveren die leuk zijn om naar te kijken omdat ze mooi of grappig zijn, maar ook kunstwerken die je aan het denken kunnen zetten. 
Kunst kan over álles gaan wat er zich in de wereld bevindt en afspeelt. Alles kan interessant genoeg, en dus een onderwerp, zijn. Ook gedachten, ideeën en gevoelens.

Er zijn verschillende soorten kunstwerken. Er zijn een aantal vakgebieden binnen de beeldende kunst. Een schilder maakt schilderijen, een beeldhouwer maakt beelden. In al die vakgebieden wordt met andere materialen en technieken gewerkt. Dit levert een grote variatie op in hoe kunstwerken er uit kunnen zien.

Wat ik voor soort kunst maak ? Ik maak reliëfs en objecten. Mijn werk beweegt zich qua vorm en inhoud tussen metaal en textiel. In mijn werk spelen processen als tactiliteit, sensibiliteit en sensitiviteit een grote rol. Het werk wat ik maak is altijd volop in beweging. Duurzaam design, eco-fashion, de blauwe economie en de makermovement zijn maatschappelijke en economische ontwikkelingen die mij als kunstenaar erg inspireren.